Luteranie

Rokitnik dla zdrowia

Rokitnik jest rośliną bardzo bogatą w witaminy i składniki mineralne, co zapewnia mu wysokie miejsce wśród leków stosowanych przez medycynę naturalną. Z całą pewnością warto znać jego prozdrowotne właściwości. Owoce rokitnika są prawdziwą skarbnicą witaminy C. Zawierają także witaminy A, D, E, F, K i P, witaminy z grupy B, kwas foliowy, mikroelementy: potas, fosfor, wapń, selen, mangan, żelazo, krzem i bor. Są bogate w antyocyjany, flawonoidy, osfolipidy, taniny, karotenoidy, nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym kwas likopenowy).

Rokitnik wzmacnia odporność. Dzięki dużej zawartości witaminy C, rutyny i karotenoidów jest polecany w okresach zwiększonych zachorowań, ma bowiem działanie przeciwzapalne, antybakteryjne i przeciwwirusowe. Jest pomocny w  przypadku infekcji błon śluzowych.

Rokitnik obniża poziom cholesterolu i reguluje ciśnienie, jest więc pomocny w profilaktyce i leczeniu chorób sercowo-naczyniowych, jak i przy nadciśnieniu tętniczym. Przeciwdziała krzepnięciu krwi, działa ochronnie na naczynia krwionośne.

Wykazuje również bardzo pozytywny wpływ na układ trawienny, jest stosowany w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy (przyspiesza gojenie się wrzodów), pomaga w trawieniu, odbudowuje błonę śluzową. Bogaty w przeciwutleniacze (zawiera około 60 różnych przeciwutleniaczy) i nienasycone kwasy tłuszczowe (kwas likopenwy) są ważnym elementem profilaktyki przeciwnowotworowej (neutralizuje działanie wolnych rodników w organizmie).

Rokitnik stosuje się także zewnętrznie na skórę, w celu przyspieszenia gojenia się ran. Ma działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne.