Luteranie

Poznaj tajniki dobrej kawy!

Duża różnica cenowa kaw. Za małe opakowania można zapłacić nawet kilkadziesiąt złotych. Półki aż uginają się od przeróżnych rodzajów kaw, może to kusić do eksperymentów. Jednak, co tak naprawdę oznacza, że jedna kawa jest wysokiej jakości, a druga ciut niższej? Czy warto dużo zapłacić za niektóre gatunki?

Kosz wyprodukowania danego rodzaju kawy wpływa na jej ostateczną cenę. Wiąże się to z koniecznością odpowiedniej dbałości o glebę, stosowaniem odpowiednich technologii produkcji, a także jest uzależnione od ilości pracowników zatrudnionych przy całym procesie. Jednak nie jest to równoznaczne z tym, że tani produkt, to zły produkt. Jednakże fakt faktem nie można się spodziewać wysokiej jakości czy tez niepowtarzalnego smaku i aromatu po kawie, która kosztuje niewiele. Płacąc mniej za paczkę kawy nie oczekujmy zbyt wiele.

Po pierwsze gatunek

Na świecie najbardziej znane i rozpowszechnione są dwa gatunki kaw – Arabika i Robusta. Każda z nich ma jeszcze dodatkowo swoje odmiany.

Krzewy Arabiki wymagają dużego nakładu pracy. Rosną jedynie w wysokich partiach gór Ameryki Południowej i Afryki. Potrzebują tropikalnego klimatu. Porastają żyzne gleby, jednak unikają mocnego słońca. Z krzewów Arabiki powstają podłużne ziarna. Kawa jest delikatna, z delikatnym kwaśnym posmakiem pozbawionym jakiejkolwiek goryczy. Zawiera bardzo mało kofeiny, tylko 1,7 procent.

Drugi gatunek kawy – Robusta jest już znacznie mniej wymagająca. Porasta niższe partie gór. Znacznie lepiej znosi trudne warunki atmosferyczne. W smaku jest o wiele bardziej gorzka i ostra od Arabiki. W jej składzie jest także znacznie więcej kofeiny – nawet do czterech procent.

Zarówno Robusta, jak i Arabika ma swoich zwolenników i przeciwników. Na popularność danego gatunku wpływa przyzwyczajenie, jakie panuje w danym kraju. We Włoszech pije się mieszankę Arabiki i Robusty, im dalej na południe, tym zawartość tej drugiej jest znacznie większa. Czasami przekracza nawet 50 procent. W dużym stopniu jest to uzależnione od popularności espresso. Kremowa pianka na jego powierzchni to zasługa Robusty. Powszechnie uważa się, że około 80 procent wszystkich plantacji kawy na świecie stanowi różne uprawy odmian Arabiki, pozostałe 20 procent to Robusta.

Pochodzenie

Na smak i aromat ziaren kawowca wpływają warunki atmosferyczne, w jakich dojrzewają. Zależy to od wysokości nad poziomem morza, rodzaju podłoża, nasłonecznienia, temperatury i ilości opadów. Kawy pochodzące z różnych terenów na świecie charakteryzują się innym smakiem. Uprawy, które są położone wysoko w górach są traktowane za bardziej szlachetne, aromatyczne i wartościowe. Noce są chłodne, co dobrze wpływa na szybkość dojrzewania owoców, przez to są bardziej wartościowe i cechują się lekko kwaskową nutą. Ciężko dotrzeć do takich terenów, dlatego ziarno jest o wiele droższe. Jako przykład stanowi tu kawa Arabika uprawiana na Kostaryce. Każdy doświadczony smakosz kawy wie, że plantacje z tego regionu są uważane za najcenniejsze na świecie. Równie dużą popularnością cieszą się odmiany brazylijskie. Zróżnicowany teren powoduje, że tamtejszy gatunek kawy posiada wielu swoich zwolenników.

Jeśli kupujemy kawę z Brazylii, zwróćmy uwagę na opis od producenta. Powinna być zawarta informacja o specyfikacji. Jeśli jej nie ma – należy poszukać tej informacji na stronie internetowej. Oprócz kategorii takich jak: kwasowość, goryczka, łagodność, opisując smak i aromat kawy mówi się o także jej pikantności (np. kawa indyjska), aromacie wina, jagód, czekolady czy ziemistym posmaku.

Zbieranie i przechowywanie

Dla wyrazistego smaku kawy bardzo ważny jest sposób jej zbierania. Może to być wykonywane zarówno w sposób mechaniczny, jak i ręczny. Pierwszy sposób wiąże się z ryzykiem, że do zbiorów trafią ziarna różnej jakości, zarówno te ładne i dojrzałe, jak i te gorsze i niedojrzałe. Wówczas smak kawy nie będzie tak szlachetny, jak w przypadku ziaren dojrzałych i odpowiednio wyselekcjonowanych, które zbiera się ręcznie. Ziarna z łupin także wyłuskuje się ręcznie. Aby mieć pewność, że parzymy kawę tylko z ziaren o najwyższej jakości, warto kupować te niezmielone. Mamy możliwość zobaczenia, jak wyglądają ziarna kawy, jaki mają kolor czy kształt. Poza tym, smakosze kawy są zdania, że zmielona kawa powinna zostać od razu zaparzona.

Sposób mielenia ziarna

Na wyjątkowy smak małej czarnej ma wpływ sposób mielenia ziaren. Może to się odbywać na dwa sposoby: miałki proszek, najlepiej sprawdzający się do parzenia kafetierze, lub grubiej, tak że widać jego drobinki. Wówczas świetna okazuje się do zaparzenia w ekspresie kolbowym lub przelewowym.

Jeśli przywieziemy kawę wcześniej zmieloną, zwróćmy uwagę na oznaczenie producenta, który mówi o przeznaczeniu parzenia. Tylko wtedy będziemy mogli rozkoszować się głębią smaku i aromatu przysłowiowej małej czarnej.